لورلین
نوامبر 28, 2022
فیلرهای پوستی موقت: از رویا تا واقعیت
دسامبر 11, 2022

پمپ سرنگ

پمپ سرنگ دستگاهی است که جهت تزريق دقيق مايعات به بدن (همانند داروها، غذاي مايع، گلوكز، محلول نمك و . . .) به وسيله يك سرنگ يكبار مصرف (معمولا" با سایزهای 10 ، 20 و50 سی سی) مورد استفاده قرار می گیرد. لذا موارد متعددی پیش می آید که یک ماده موثر به صورت پیوسته و برای مدت زمانی خاص بایستی وارد خون بیمار گردد، در این موارد که دقت در نرخ تزریق و منظم بودن آن حائز اهمیت بسیاری است ازدستگاه هایی به نام پمپ سرنگ استفاده می گردد و امروزه تقریباً در اکثر بخش های بیمارستانی به خصوص در بخش های ویژه (N.I.C.U , C.C.U, I.C.U و غیره ) کاربرد دارد.
به طور کلی عملکرد این دستگاه بدین صورت است که با توجه به استاندارد و ثابت بودن قطر سرنگ و حرکت خطی پلانگر ‏‎/ اسلایدر ، سرنگ پلاستیكی حاوی مایع رقیق شده در قسمت نگهدارنده قرار داده می‌شود و به واسطه ی یك اکستنشن تیوب توسط یك سوزن یا آنژیوکت به بیمار متصل می‌گردد، هنگامی كه نرخ جریان مایع (برحسب میلی ‌لیتر بر ساعت‎) مشخص شد پمپ پلانگر سرنگ را تحت فشار قرار داده تا مایع جریان پیدا كند. سرعت تزریق‎ ‎‏(حركت پلانگر) وابسته به قطر سرنگ و نرخ جریان تنظیم شده برای پمپ است. زمانی‌كه پمپ در حال كار است، میزان نرخ جریان، حجم و فشار مایع دائما" اندازه گیری شده و هرگاه خطایی در این پارامترها یا سایر پارامترهای دیگر مانند اتمام باتری، مایع تزریقی و ممانعت از آسیب رسیدن به رگ بیمار حین افزایش احتمالی بیش از حد فشار تزریق ‏‎(Occlusion)‎‏ رخ دهد، دستگاه با قطع تزریق و آلارم اپراتور را آگاه خواهد نمود.

پمپ سرم

پمپ سرم یکی از دستگاه های تزریق سیالات به بدن است، این دستگاه با تزریق دقیق مایعات به بدن برای انجام فرآیند درمانی یا تشخیصی استفاده می گردد. در حالت کلی از پمپ‌ سرم زمانی استفاده می‌شود که بخواهیم دارویی را با سرعت و زمان مشخص و دقت بیشتر به بیمار تزریق نماییم. از این دستگاه ها می‌توان در کاربردهایی نظیر تزریق داروهای قلبی-عروقی، شیمی‌ درمانی، اطفال، بی‌حسی اپیدورال پیوسته و سرم درمانی استفاده کرد و در اکثر بیمارستان ها و برخی آمبولانس ها کاربرد دارد.
به طور کلی این پمپ ها به دو دسته ی حجمی (Volumetric) و قطره شمار (Drip Counting) تقسیم می شوند.
در پمپ های حجمی استفاده از ست تخصصی مورد تایید کمپانی سازنده پمپ الزامی است زیرا با توجه به ثابت بودن قطر تیوبِ ست سرم، پمپ تزریق میزان حجم تزریقی را محاسبه نموده و از دقت بالایی هم برخوردار می باشد. پمپ های قطره شمار با شمارش تعداد قطرات توسط یک چشم الکترونیکی (Drip Detector) حجم تزریق شده را محاسبه می نماید، بدین صورت که در میکروست ها هر 60 قطره و در ماکروست ها یا ست های معمولی هر 15 یا 20 قطره (بسته به طراحی سوزن داخل چمبر) معادل یک سی سی می باشد.
عملکرد این دستگاه بدین صورت است که با اتصال سرم و عبور دادن ست یا میکروست استاندارد از داخل مسیر تعبیه شده در دستگاه ، توسط یك سوزن یا آنژیوکت به بیمار متصل می‌گردد و کاربر می تواند سرعت تزریق را بر اساس میلی لیتر بر ساعت و یا قطره بر دقیقه انتخاب نماید.
این پمپ بایستی دارای قابلیت ها و آلارم های هشدار مانند جلوگیری از تزریق حباب هوا ، کنترل فشار تزریق ، جلوگیری از امکان وجود تزریق ناخواسته ، قابلیت تنظیم نرخ تزریق در یک محدودۀ مشخص ، حفظ نرخ تزریق تعیین شده در صورت وجود تغییرات در فشار انتهای مسیر ، حفظ دقت تزریق در صورت وجود ست سرم‌های استاندارد ، دارا بودن استحکام، حفاظت مکانیکی و الکتریکی مناسب باشد.